• DSC_0694_720px
  • TON_1G_2010_combi_02_720px
  • TON_1G_2010_combi_01_720px

In mei 2010 vierde de Eerste Generatieshow haar eerste lustrum. Het Tong Tong Festival (en de overkoepelende Tong Tong Fair) hebben in het Bibit-Theater vijf jaar op een rij een podium geboden aan Indische Nederlanders afkomstig uit de eerste generatie. Om het belang van deze generatie te benadrukken, en hun verhalen toegankelijk te maken en te bewaren, verscheen er dit jaar een tentoonstelling in het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair.

De tentoonstelling liet de bezoekers kennismaken met deze eerste generatie Indische Nederlanders. Duidelijk geen groep oude, versleten mensen maar een hippe en leuke generatie; ze zijn stoer en dapper, vol levensmoed. De ­gemiddelde leeftijd is 80, maar van binnen zijn ze vaak jonger, vindingrijker en energieker dan de jeugd van tegenwoordig.

De inhoud van de tentoonstelling werd onderverdeeld in levensthema’s van de Eerste Generatie: ‘Vasthouden & Doorgeven’, ‘Liefde & Haat’, ‘Heimwee & Toekomst’. In drie themaruimtes werden telkens twee personen innerlijk en uiterlijk voorgesteld aan de hand van quotes, persoonlijke objecten en aandoenlijke portretten. Een toegankelijke tentoonstelling die veel emoties losmaakte bij de bezoekers, van jong tot oud.

Opdrachtgever: Stichting Tong Tong Werkzaamheden: concept, ontwerp & realisatie Teksten: Vilan van de Loo Portretfotografie: Amke Standbouw: Stadeco Panelen: Vegron Banieren: Shipmate Licht: Jac van der Veen

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.